Márk Rózsakert Szőreg icon

Magyar Nemesítésű Rózsák

Üdvözöljük kertészetünk honlapján!

www.markrozsa.hu

Márk Gergely, Magyarország egyetlen rózsanemesítője

Márk Gergely rózsanemesítő

Életrajza, munkássága:

 

1923. október 27-én Magyarrégenben született. 1950-ben szerzett diplomát a budapesti Agrártudományi Egyetemen. 1950-1981-ig a budapesti Kertészeti Kutató Intézetben végez tudományos kutatómunkát. Témái a rózsafajták fajtaértékelése és nemesítése, gyógynövény nemesítés. Összegyűjtötte hazánkban és külföldön előforduló rózsafajtákat és 2700 fajtából álló rozáriumot hozott létre Budatétényben. 1959-től minden évben rózsakiállítást szervezett, volt olyan év, hogy 50-60 ezren látogatták meg. A kiállítások sikere elindította a rózsakultuszt. Természetesen megkezdődött a nemesítési munka, első államilag elismert fajtája a Budatétény. Nyugdíjba vonulásáig 125 fajtát állított elő, amelyek közül 22 részesült állami elismerésben. Fajtáival részt vett külföldi kiállításokon és versenyeken, minden alkalommal a díjazottak között volt.

 

A magyar közélet számos kitüntetéssel ismerte el szakmai tevékenységét. Számos szakmai cikk és könyv került ki tollából. Gyógynövények közül több fajtával is foglalkozott, 6 saját nemesítésű kapott állami elismerést. Legjelentősebb a Digitalis lantana. A Dilacte fajtát a Találmányügyi Hivatal is elfogadta. A Vinca minorból készült a vincamin, ami a Cavintonnak volt a kiindulója. Nyugdíjazása után a CAOLA részére is végzett nemesítői munkát. 1981-ben nyugdíjazták és haláláig saját erőből folytatja munkásságát Törökbálinton a Magyar Rózsák Kertje elnevezésű rózsakertjében. 460 fajtát állított elő és ebből 164 kapott állami elismerést. Jelenleg mintegy 60 fajtajelöltje van.

 

Befejezésül idézek Kigyóssy-Schmidt Évától, aki családi jó barátjuk és talán a legnagyobb támogatójuk, mivel Ő képviseli a világ számos országában a Rózsakonferenciákon. Az Ő támogatásával sikerült a Gergely bácsiék munkásságáról készült filmet még életében bemutatni. Azért írtam többes számot, mert felesége Icuka és sógornője Sárika voltak a legnagyobb támogatói nyugdíjas éveiben. Amióta ismerem azóta is csodálom Márk Gergelyt, mert személyében nemcsak mint vasakarattal, makacs kitartással, magas szaktudással, székely humorral, mélyre szántó történelmi és irodalmi ismeretekkel megáldott embert, hanem úgy is mint társaságot kedvelő, nyíltszívű, önzetlenül segítőkész jó barátot volt alkalmam megismerni.

 

Márk Rózsakert

 

Magyar nemesítésű rózsák. Márk rózsakert. Godzsák Zoltánné, rózsatermelő

A weboldalt készítette:
Kreatív Rendszerház Kft.
info@kreativrendszerhaz.hu